måndag 2 januari 2012

Nanna Johansson inspirerad av Den Psykodynamiska Trion?

Nanna Johansson, skapare av minnesvärda seriealbum som Fulheten och Mig blir du snart kär i släpper i februari sitt nya alster Välkommen till din psykos. Den nya boken är indelad i tre stycken kapitel.
Som heter:

Detet.

Jaget.

Och Överjaget.

Nanna blir nu den andra svenska serietecknaren att referera till Freud inom mediet serier. För redan 2010 släppte Den Psykodynamiska Trion, bestående av Martin PiazzollaRickard Fornstedt och Carl Krantz fanzinet DETET som blev totalsågat av Mikael Sol i Bild & Bubbla. Och i maj förra året släpptes andra delen i trilogin, namngett JAGET - där skaparna skiftat serier, ett i leden av psykodynamiska serieexperiment utförda av gruppen.


Det återstår att se om Nanna väljer att tolka de komplicerade psykologiska termerna på liknande sätt som Piazzolla, Krantz och Fornstedt gjort - och frågorna är många.

Har Nanna läst recensionen av DETET och JAGET i Bild & Bubbla?
Har Nanna pratat med Mikael Sol om det häftiga konceptet?
Är Nanna på riktigt inspirerad av Piazzolla, Krantz och Fornstedt eller är det hela bara en slump? Det vore ju inte helt otroligt om det vore just en slump.

Klart är hursomhelst att efter det att boken är släppt kommer samtliga människor tro att Den Psykodynamiska Trion apade efter Nanna. Och det är kanske också lite därför jag skriver det här inlägget. Som ett tidsdokument.

Vi var först.

Den avslutande delen i vår fanzinesvit, ÖVERJAGET, släpps i maj 2012.

6 kommentarer:

 1. Ni får allt ta och fråga Nanna! Hon måste väl ha nån blogg eller twitter eller facebook nånstans - man kan ju inte hålla på och stjäla på det här viset. :P

  Lycka till med ÖVERJAGET, hör ni!

  SvaraRadera
 2. Ja, hon har väl en blogg som heter typ Fem Bilder eller nåt... jag ska bannemig ta o fråga. I all vänlighet, förstås ;)

  Tack, Anna! Det går framåt!

  SvaraRadera
 3. Efterapande är den mest genuina formen av smicker, eller hur man nu brukar säga :D

  Det är ju en så fruktansvärt originell idé att använda sig av freudianska termer, så jag ser chansen att hon skulle ha kommit på det helt orelaterat till oss som närmast obefintlig ;) Tänk bara på hur vi satt och spånade i minst en kvart, tjugo minuter innan vi kom på det själva!

  För övrigt kom jag under det nya årets första skälvande timmar (fem-sextiden på morgonen) på en ny vinkel på hela Pythagoras-mytologin! Det kommer bli... någonting stort!

  SvaraRadera
 4. Haha, ja! Fast... ändå... ;)

  Oj! Det låter ju magnifikt! Nu blir man minsann nyfiken! Överjaget - det riktiga - kommer ta världen med storm :P

  SvaraRadera
 5. För det här med att referera till Freud är ju inte något av en klassiker från förr?

  SvaraRadera
 6. Om du läser inlägget ordentligt kanske du eventuellt upptäcker en smula ironi. Någonstans där.

  SvaraRadera