onsdag 3 november 2010

Lagerkrantz rekommenderar II

För tillfället är det lite stiltje i det kreativa skapandet i skolan och mest fokus på skissuppgifter inom lexivision och flashanimationsövningar så jag tar istället tillfället i akt att skapa halvdan electromusik (mer om det senare) och skriva rekommendationsinlägg ingen bryr sig om på bloggen.




Musik.

The National - The Virginia EP (2008)

Årets odebatterat bästa skiva hittills, High Violet, kommer från The National - men jag tänkte jag skulle tipsa om ett annat, ofta missat, guldkorn från gruppen. The Virginia EP, som släpptes mellan de två monsterproduktionerna Boxer och High Violet är avskalad och nära. Här samlar gruppen några av sina bästa b-sidor, liveversioner och också någon ny låt. Och det är bra. Jävligt bra tillochmed.
The Nationals sound är något svårbeskrivet, men det lutar väl åt indierockhållet. Men lugnare. Matt Berningers röst lämnar ingen oberörd.
På EP:n återfinns en liveversion av storhiten Slow Show där gruppen blandar lyrik från nämnda låt och en hel del andra, äldre låtar från deras första skiva. För ett fan är förstås detta ett fulländat extasögonblick. Dessutom finns personliga favoriten Santa Clara (ett namn med många betydelser), en låt som bara växer för varje gång. Jag finner lite svårt att sätta ord på det jag känner inför EP:n, men klart är iallafall att det är en av mina absoluta favoritskivor. Det kan vara något av det finaste The National gjort.


Spotify-länk till albumet.





Film.


Das Leben der Anderen (2006)

De Andras Liv
, som den heter på svenska, är en tysk film som utspelar sig i Öst-Berlin under DDR-tiden. Tiden då den tyska övervakningsorganisationen Stasi verkade och följde allt och alla de ansåg vara farliga för samhället på något sätt, DDR-kritiska personer till exempel. Filmen cirkulerar kring tre huvudpersoner - författaren Georg Dreyman, dennes flickvän Christa-Maria Sieland och mannen som utsetts av i hemlighet övervaka paret från vindsvåningen i deras hus; Hauptmann Gerd Weisler. Ulrich Mühe (som tyvärr gick bort 2007) är alldeles fantastisk som den kallhjärtade Stasiagenten som börjar någon sorts förvandling under filmens gång. Jag ska inte skriva för mycket, och ej heller länka någon trailer för att det avslöjar nästan för mycket - utan mitt råd är enkelt; se den bara. Den är jättebra. Utmärkt som både dramaskildring och thriller - jag satt på helspänn filmen igenom.




Spel.



Nelson Tethers: Puzzle Agent (PC)(2010)



Trailer

Puzzle Agent är ett spel baserat på Graham Annable fantastiska teckningar och underliga scenarion. Herr Nelson Tethers som jobbar på FBI:s avdelning för pusselforskning får en dag ett fältuppdrag - han ska åka till den lilla byn Scoggins och undersöka varför suddigumsfabriken där slutat leverera suddgummin. Fabriken var en presidentiell leverantör, och Presidenten börjar få slut på suddgummin.
Det vilar någon sorts Fargo-känsla över spelet. I den lilla byn Scoggins som ligger mitt ute i ödemarken och alltid är full av snö, ser man inte gott på främlingar. Det visar sig också att något större än vad man först trott verkar vara i görningen.
Själva spelupplägget är av klassisk peka-klickatyp, med pusselinslag. Hela tiden ställs man inför pussel av olika svårighetsgrad och får olika poäng beroende på hur bra man klarar dom. Ibland är pusslen nästan lite för svåra, men de går definitivt att lösa om man klurar en stund.
Graham Annables sätt att teckna tycker jag är väldigt härligt och han beskriver så många saker med väldigt enkla medel. Ni kan se trailern för spelet genom att klicka på länken där uppe och här är en liten kortfilm gjord av Graham Annable. Vill ni se mer kan ni alltid gå in på Grahams hemsida; grickle.com
Spelet är en aningens kort och har inte sådär jättemycket till omspelningsvärde - men å andra sidan är det billigt och en jävligt intense förstaspelsomgång! Rekommenderas varmt!

1 kommentar:

  1. Roliga tips! Härligt att vi ska på The National nästa år!

    SvaraRadera