lördag 5 mars 2011

Projektkoncept

Har blivit lite dåligt med blogginlägg på sista tiden, men det beror på att jag mest varit upptagen med manusskrivande för mitt projektarbete i kursen Serier B, eller inte gjort någonting alls.
 Jag har lagt manuset åt sidan litegrann, och hoppat framåt i tidsplaneringen ett par veckor och börjat teckna lite konceptskisser istället. Det blir en längre sorts serie om reservoarpennförsäljaren Karl Kamiñski som upplever utomkroppsliga förhållanden och börjar se sig själv uträtta saker han inte har någon kontroll över.

Jag är också lite trött på min halvcartooniga stil, och tyckte inte riktigt att den passade för ändamålet, och har därför övat ganska ordentligt på att bygga om den litegrann, inspirerad av Mike Mignola och Douglas TenNapel. Den här konceptbilden blev jag lite mer nöjd med än vad jag tidigare blivit så jag bestämde mig för att prova att färglägga den för att se hur det blev.

Jag la till lite text bara för att det var roligt att arbeta med.


Som sagt är det i utvecklingsstadiet och jag lyssnar gärna på tips om någon vill komma med något sånt!

18 kommentarer:

 1. Jag tror att om du vill lämna din cartooniga stil så kan du pröva med att dämpa på färgerna. "Anden" i bilden känns lite för Alladdin-anden-blå licksom. Pröva att göra färgen transparant/graderande så kanske det känns mer andligt/overkligt än fysiskt.

  Studera realistiska teckningar och liknande. Tycker du har utvecklats jättemycket om man ser på dina serier i ettan. :)

  SvaraRadera
 2. Tack Mirre :) Just färgerna är verkligen bara på test, och anden är lite aladdin-tjollaho, men jag är lite svag för enkel färgläggning också. Tycker att själva färgbalansen i bilden är bra, men håller med om att färgerna bör dämpas litegrann.

  Annars är inte realism det jag eftersträvar heller, men inte riktigt den Uti-vår-hage-stil som jag ibland har annars ;)

  SvaraRadera
 3. En serie om en reservoirpennförsäljare kan inte bli fel tror jag!

  Om jag också ska komma med lite kritik så är de tuschade skuggorna oregelbundna. Jag känner igen mig själv för det händer mig hela tiden när jag tuschar och inte har tänkt till var ljuset kommer ifrån och vad det är för slags ljus. Det inte så noga i en serie men precis som jag också har märkt ibland i mina bilder så känns skuggorna lite mer slumpade än logiska. I hans ansikte följer tex. inte skuggan på sidan ansiktsformen som den ser ut på den ljusa sidan. Skuggor är ett mäktigt vapen när det gäller att framhäva former så försök att tänka på både formen och ljusriktningen. Själv har jag bara tagit första stegen på den här vägen..

  Hoppas det inte känns som jag går på för hårt utan att kritiken kanske kan komma till hjälp :P

  SvaraRadera
 4. Haha, gött! :D
  Jo, skuggor är häftigt. Som du säger spelar det mindre roll i en serie tycker jag - och jag vet med mig att jag ibland slänger dit en omotiverad skugga för att jag tycker det ser fränt ut ;) Men jag gillar att jobba lite så - men jag ska tänka på tipsen i framtiden :)

  Nej då, det känns inte som att du går på för hårt, även om det kanske hade varit kul att höra något positivt om bilden också :)

  SvaraRadera
 5. Jag sätter mig på tvären vad gäller mothugget mot andens blåa färg! ;) Det ser sådär pastelligt Mignola ut, jag gillar det som fan! Tänk feta, konsekventa färger, inget mesande med toner eller transparens. Det "vuxna och seriösa" i din stil ligger mer i proportioner, skuggor och stämning än i färger.
  Förresten påminner din huvudperson, speciellet hans ande, om Frank Zappa, du borde tweaka honom ännu mer åt det hållet ;)
  Jag är taggad som fan på att se de hära projektet växa! :)

  SvaraRadera
 6. Tycker att det är en grymt taggande utsida samt att jag gillar namnet på projektet - man blir nyfiken och vill se mer :) Tummen upp!

  SvaraRadera
 7. Ja fan vad oartigt, glömde typ ge lite god kritik :D Kompositionen är grym, skulle lätt funka som en framsida! Karaktärerna verkar riktigt sköna och jag gillar att de går över till silhuetter.

  SvaraRadera
 8. Jag måste säga att min första reaktion när jag klickade in mig här, tittade och läste var Wow, lyckat! Det är en väldans skillnad och jag som gör det mesta i svartvitt är svag för starka färger (på det positiva sättet, tycker det kan vara tråkigt att se på stilar som påminner mig för mycket om stilen jag själv har). Det är svårt att sätta fingret på vad det är som får det att funka, men ibland känns det bara rätt, utan att det har med komplementfärger att göra. Gillar mycket undergroundmålare som försöker porträttera mer en känsla än något realistiskt, utan att rita ångest-fult. Tycker färgbalansen känns helt rätt, fångar blicken och känns väldigt episkt tillsammans med det svarta.
  Skuggor tycker jag, särskilt i "psykadeliska fall" ska användas på det sättet som ger mest dramatik eller fokus, snarare än det realistiska. Även när man gör något realistiskt kan man gott använda sig av skuggor som egentligen är "skitsnack", det spelar ingen roll tycker jag om bilden är bra.
  Måste också utan att smöra tillägga att jag diggar verkligen den solida skuggan blandat med ett mycket mycket vagt gradient. Alldeles lagom! Det bara anas liksom, inte skriker om det.
  Om någon negativ kritik ska ges så tycker jag att händerna ser lite mesiga ut. Men det kanske är medvetet! Om inte skulle jag vilja se mera knotor! :P
  Fick i alla fall ett starkt och positivt intryck av bilden när jag klickade upp sidan, så jag vill se mer av det här! Tror stilen passar dig asbra!

  SvaraRadera
 9. Ojdå, det var inte menat att bli så mycket! :o

  SvaraRadera
 10. Jag skäms, Olov är fett mycket bättre på kritik än jag :P

  SvaraRadera
 11. Haha nej! Jag bara älskar ljudet av mitt tangentbord :P samt sitter jag isolerad i mitt gamla barndomsrum, käkar kex och gråter Ó_ò

  SvaraRadera
 12. Erik: Tack så hemskt mycket Erik! :D Så kul att du tycker att de pastelliga färgerna funkar till det seriösa och vuxna :) Och Frank Zappa-referensen är ju klockren, det vore ju sjukt om jag tweakade det ännu mer XD

  Kristin: Tack så mycket, hjärtat! Kul att höra att man blir nyfiken o vill se mer - roligt om man kan uppnå det! :D

  Efraim: Herregud, det är lugnt :) Grejen med kritik är ju att den ska vara olika och personlig, jag tycker det är bra att höra olika grejer! Men jag blir väldigt glad för kompositionskommentaren - är faktiskt väldigt nöjd med den!

  Olov: Väldigt fin kritik - man får tacka så mycket! :D Vi verkar se på såna här här saker ungefär likadant, så det är himla skönt att höra dina åsikter! (Blir bara glad över att det är långt) Din kommentar om händerna tar jag till mig till 100%, jag håller med fullständigt. Det är väl så att jag rent generellt har problem att rita händer (särskilt med fler än fyra fingrar ;)) och har därför nog inte vågat fullt ut här! Men ska definitivt knota till dom i fortsättningen! :) Hoppas du har det bra hemöver, trots kexen och gråten ;) Vi saknar dig här!

  SvaraRadera
 13. Vi har kapat det här inlägget och gjort det till ett forum :D Ja det känns som en spiralkomposition, om man ska bli kulturdouche, man dras in i bilden!

  SvaraRadera
 14. Haha, kapning av inlägg = helt ok enligt mig ;) Kulturdouche är också roligt, och om jag ska fortsätta på samma tema så tänkte jag mig någon sorts frågetecken-grej, då mycket av det centrala i berättelsen är frågor som besvaras med fler frågor. Så kul att man känner rörelsen :)

  SvaraRadera
 15. Ja frågetecken-kompositionen är ju helt uppenbar nu när du säger det! Imponerande, jag kan inte säga att jag sett en sådan innan :D Min favoritfilmaffisch tycker jag har en cirkel/spiralkomposition så det är en bra väg att gå, ett frågetecken är inte långt ifrån men mer unikt!

  SvaraRadera
 16. Tack! :D
  Aaah, ja - den är så jävla snygg den! Och det verkar vara en jävla bra film också, det är den som heter "En studie i brott" på svenska va? Helt sjukt - varför kan den inte heta "Svindel"?

  SvaraRadera
 17. Den är faktiskt väldigt bra. Har bara sett Vertigo, Psycho och Rear Window av Hitchcock men alla är att rekommendera!

  SvaraRadera
 18. Själv har jag bara sett Rear Window och The Birds, både var ju förstås kanon. Är väldigt sugen på att se mer faktiskt - han var ju ändå en mästare på suspense! Åh vad Rear Window är bra :D

  SvaraRadera