måndag 26 september 2011

För några få filmer mer


Nu tar det på det. Inte många kvar. Filmer med Clintan, alltså.

Det är väl ingen hemlighet att jag har en fäbless för Clint Eastwood, och mer än en gång har det påpekats om mitt "Clint-altare" (min bror myntade uttrycket) i filmhyllan. Men nu tar det alltså på filmerna; av Clintans 47 större produktioner har jag sett 42. Fyra filmer och en dokumentär kvar, sen är cirkeln sluten. Och snart kan jag bocka av ännu en från listan, då jag efter mycket om och men lyckats få tag på Häxorna (La Streghe), en italiensk film som gjordes av Mauro Bolognini mitt emellan För några få dollar mer och Den gode, den onde, den fule. Den verkar fantastiskt dålig.

Jag slängde ihop en snabb blyertsbild som började som Clint och slutade som någon helt annan, medan jag såg på slutscenen i Den gode, den onde, den fule. Sedan slängde jag lite färg på den, mycket för att prova mig fram. Man saknar sina oljefärger när det kommer till sånt här.

Sen finns det ju förstås de mer obskyra Clintangrejerna (som typ Giftspindeln där han är med i typ åtta sekunder två minuter före slutet) och Rawhide, men sånt tar vi sen.

Som avslutning tänkte jag bjuda på en av de skönaste dialogerna ur Sudden Impact, den fjärde Dirty Harry-filmen (ett måste för en filmälskare). Håll till godo.

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Haha, faktiskt en av de scener jag minns bäst från när jag drog igenom Dirty Harry-filmerna för något år sedan :) Alltså, han har KETCHUP på sin varmkorv! Ett tydligt tecken på vilken slipprig snubbe det handlar om! KETCHUP! På VARMKORVEN! Tänk om Dirty Harry skulle ha blivit tvungen att bevaka en genomsnittlig svensk korvkiosk. Skulle han vara hård nog för jobbet?

  SvaraRadera
 3. Clintan är helt jävla underbar. Jag är kanske inte riktigt lika förtjust i honom som du verkar vara, men det är något med honom som gör mig glad ända in i själen. Jag menar, snubben tar med sin 98-åriga mamma till Oscarsgalan varje år! XD

  Lämnar den här bara för att jag kan.

  SvaraRadera
 4. Haha nobody, I mean NOBODY... Duu, fan vad sjysst det blev färgläggningen! Den stilen i serieform vore mumma! Jäkligt snyggt :)

  Grattis till den fina recensionen :D Jag har ännu inte fått tag i ett ex, lite pirrigt att se hur det gick för kioskvältarna. Ehhhum jag menar självklar knäckte vi DETET!

  SvaraRadera
 5. Underbart Klipp! Om man tittar noga i den här scenen så kan man också notera att han äter korv utan ketchup.

  Är det bara filmer han spelar i som du räknar eller även de han regisserat? För han har väl en ny på gång om J Edgar Hoover med DiCapprio i huvudrollen.

  SvaraRadera
 6. Haha, ja du Martin! Är det en särskilt svensk företeelse att ha ketchup på varmkorven? Det kanske är det. Det är hursomhelst en fantastisk dialog, oavsett om Dirty Harry är ovan vid att se ketchup på korven, eller om han bara är ovanligt egen och vägrar se till hur de flesta faktiskt kryddar sin korv med bröd ;)

  Åh, vilken fantastiskt bild du lämnar Anna! XD Så sjukt skön, den måste jag spara :)

  Olov, tack som fan för den kommentaren! Jag blir väldigt, väldigt glad, särskilt som det var ett färgtest och att jag övar mycket och generellt känner mig ganska osäker på digital färgläggning! En serie i den stilen vore faktiskt jävligt kul att göra också, vi får se :) Även om du inte läst den än så kan jag avslöja att recensionen var positiv :) fast, errhm, jag menar, bara nästan lika bra som vår! ;)

  Haha, schysst att du letat upp ett klipp där han käkar "naturell" korv Rickard! XD Och för att svara på din fråga: de jag räknar nu är han som skådespelare, men jag har sett de flesta av hans verk som regissör också, och det är ett mål att se alla de också. Jag uppskattar nog honom som regissör nästan ännu mer, ända sedan jag såg extramaterialet till Changeling. Han verkar vara en fantastiskt person att jobba med.

  SvaraRadera
 7. Jo jag mindes klippet för att jag hade för mig att han spillde ketchup på byxorna (Vilket skulle inneburit att han är inkonsekvent) men det var ju blod visade det sig.

  Där ser man! Jag har Changeling i hyllan, men har aldrig sett extramaterialet! Ska kolla in det =)

  SvaraRadera
 8. Gör det Rickard! Världens mysigaste extramaterial :)

  SvaraRadera