tisdag 10 maj 2011

SPX11

Foto av Efraim Ramsén (http://www.efraims.blogspot.com/)

Är nyss hemkommen från årets internationella seriefestival i Stockholm, SPX11 - och jag är så himla glad! Vårt fanzine, 7 Oktober, vann folkets prestigefulla pris för bästa fanzine 2011! Det är helt fantastiskt, det var absolut ingenting man ens kunde hoppas på när vi vänner satte oss ner i slutet av våren 2010 och tänkte att vi skulle rita lite serier under ett gemensamt tema och sedan kanske trycka upp det i ett litet fanzine, för att sälja på SPX eller så.Första chocken kom ju redan på hösten samma år då vi blev tilldelade Gävle Kommuns ungdomskulturstipendie som stöd till vår tryckkostnad. Men helgens omtumlande händelse slår allt det tidigare och visar på att vi har gjort en riktigt fin seriepjäs som uppskattas av sina läsare! Jag tycker också det är viktigt att det framkommer att fanzinet är ett teamjobb och alla medverkande har ställt upp med gemensamma krafter! Själv är jag bara ärad av att få stå som ansvarig för en sådan antologi. Tack! I slutet av det här inlägget finns det bloggadresser eller andra kontaktmedel för alla tolv serietecknare i 7 Oktober. Och är det så att man inte köpt ett exemplar än och nu blir sugen så får man jättegärna bara hojta till här i bloggen eller skicka ett mejl till calle.krantz@hotmail.com. Den kostar bara 100 pix!


Jag vill tacka alla som röstade på oss så jättemycket, och hoppas att ni uppskattar fanzinet! Det var ett stort ögonblick att få gå upp på scenen och ta emot vårt pris och skaka hand med Fredrik Strömberg, ansvarig utgivare för Bild & Bubbla och ordförande i Seriefrämjandet. En ursäkt för ett ganska saggigt tal är också på sin plats, men jag var genuint chockad och överväldigad. Läs mer om oss och de andra pristagarna på sekventiellt.se!

Nu när vi fått det ur världen kan vi gå vidare med SPX-summeringen. Det är andra året jag besöker festivalen, och jag tycker att den verkar bli bättre för vart år. Kanske är det för att man blir mer varm i kläderna och vågar mer, men jag märker också en skillnad i kvalitet sedan förra året. Alla gör så himla fina grejer att man önskar att man haft en budget motsvarig nådiga luntan för att kunna köpa på sig så mycket saker som möjligt. Kanske kan man skriva mer om olika fanzine jag köpte på mig vid ett senare tillfälle.Fanzinen Detet och uppföljaren Jaget som jag har gjort tillsammans med Martin Piazzolla och Rickard Fornstedt sålde över förväntan och nyutgåvan av Detet sålde helt slut. Mikael Sol fick ett gratisex som tack för den "vackra" recension han gav oss i Bild & Bubbla 185 och stoffet vi fick därifrån. Ett fåtal Jaget överlevde SPX och finns även dom fortfarande att köpa, för 30 SEK styck.

I övrigt gick det också bra för Comic Royale #5 som också såldes där och i vilken jag medverkar. Comic Royale är en ideell serieförening som varje år ger ut en antologi med medlemmarnas serier, och den blir bara tajtare för varje år. Min vän Sara Edbom är årets chefredaktör och jag vet att hon och de andra medlemmarna i Redaktionen gjort ett hästjobb med antologin i år, så kika in på hennes fina blogg tycker jag!

Nu får ni ursäkta mig, nu ska jag rita lite serier.

Medverkar i 7 Oktober gör:  
Johanna Andersson (http://kapsejs.blogspot.com/), 
Jennie Sörensen (http://jedni.deviantart.com/), 
Sara Hernoldson (http://sarutdx.deviantart.com/), 
Gene Vincent Heidling (http://heidling.deviantart.com/), 
Fredrik Ämting (http://pimienta.deviantart.com/), 
Alexander Sundvall (Roam89@live.se) och 

2 kommentarer:

  1. Jag har fortfarande inte riktigt smält det hela - varken priset eller hela helgen i sig! :) Det här kan man vara fet på länge!

    SvaraRadera
  2. Haha jo, men jag har ju inte färglagt den än! Hon kanske bliiir puderrosa!

    Grattis förresten till vinsten för 7e oktober!!

    SvaraRadera